Blog - adozona.hu

Elrendelte a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény kihirdetését Áder János köztársasági elnök.
A számlával bizonylatolt ügylet adatait nem kell és nem is célszerű a pénztárgépbe rögzíteni olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a 2020/7. adózási kérdésben.
Az Adótanácsadók Egyesülete nem ért egyet azzal a tervezett törvényi változással, hogy az ugyanazon kisadózó vállalkozások (katások) éves szinten összesen 3 millió forint feletti kifizetést teljesítő megbízóit minden esetben (kvázi fűnyíró elv szerint) 40 százalék adóval terheljék. Az egyesület elnöksége képviseletében Zara László elnök által megküldött anyagot közöljük.
A nők kedvezményes nyugdíjjogosultsága bevezetésétől kezdve sláger téma portálunkon. Ezúttal három olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.
Módosul a fogyasztóvédelmi törvény, az ellátási láncban szereplő gazdálkodó szervezetek is bekerültek a törvény hatálya alá.
Lengyelország bejelentette, hogy mintegy 4 milliárd forint árbevételig a vállalkozásoknak nem a nyereségük, csak a kifizetett osztalék után kell társasági adót fizetniük. Az elképzelés alapja az Észtországban már régóta így működő társaságiadó-rendszer. Magyarországon 2013 óta létezik a hasonló alapelven működő kisvállalati adó (kiva), amelynek kulcsa ráadásul jövőre tovább csökken. Ennek apropóján nézte meg a Niveus Consulting Group, miben tér el a magyar szabály a külföldi példáktól.
T/10856. számon nyújtották be a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot, mely – többek között – az új Tbj. szabályain is változtat. Írásunkban azokat az előírásokat foglaljuk össze, amelyek az új Tbj.-beli egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetésre vonatkoznak.
Többek egészségügyi ellátását oldhatja meg, ha elfogadja az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely rendezné a belföldi fogalmát. Ugyanebben az előterjesztésben szerepelnek a munkaviszony minimális járulékalapjával összefüggő kötelezettségek, de – legalábbis a jogalkalmazói várakozásokhoz képest – hiányos az indítvány.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatót jelentetett meg honlapján a számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-jétől kibocsátói oldalon alkalmazandó szabályairól.
A személyes adatok kezelése vonatkozásában a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) tartalmazza a kötelező előírásokat. Sajnos azonban a rendelet értelmezése sokszor nem könnyű. Tagállami precedens kis számban áll rendelkezésre, luxemburgi bírósági döntés pedig kevés született. Ezekből kifolyólag nagy jelentősége van annak, hogy az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) – mely a GDPR által létrehozott, a rendelet előírásait elemző szerv – milyen útmutatásokat bocsájt ki. 2020. május 4-én jelent meg az 5/2020. számú iránymutatás az adatkezelési hozzájárulás feltételeiről, melyet az alábbiakban ismertetünk.
Továbbiak megjelenítése folyamatban...