« Blog

Minimálbér vagy bérminimum? Több tízezer forint különbség is lehet a nyugdíjszámítási képletekben

hvg.hu | 2020.03.09
A nyugdíjszabályokban a legtöbbször azoknál is a minimálbért veszik figyelembe, akik az ennél jóval magasabb bérminimumot kaphatják, de vannak kivételek.

 

A nyugdíj számításakor fontos, hogy mennyi a minimálbér – viszont sokan, akik a minimálbérnél magasabb garantált bérminimumot kapják, felvetik, hogy az ő esetükben nem a bérminimummal kell-e számolni. Az Adózóna összeszedte a szabályok részleteit: a minimálbér és a garantált bérminimum közötti differenciálás az egyéni és társas vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége megállapításakor jelenik meg.

A tb-törvény valóban nem definiálja a kötelező legkisebb munkabér fogalmát, azonban a munka törvénykönyve, valamint kormányrendeletek minimálbérként a kötelező legkisebb munkabért jelölik meg.

A nyugdíj mértéke, illetve a folyósítása ráadásul független az érintett személy iskolai végzettségétől, a korábban betöltött munkakörétől, munkajogi állásától.

Ha azonban a biztosított vállalkozó, akkor a minimálbér alatt a bérminimum havi összegét kell érteni, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett tevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.

 

Kelt: Budapest, 2020. március 09.

Forrás: hvg.hu 

 
Ha további szakmai tartalmakat olvasna kattinson blogunkra:
 
 


Tekintse meg Társadalombiztosítással kapcsolatos továbbképzésünket: