« Blog

Előretört az elektronikus fizetés - öt év alatt tíz százalékkal szorult vissza a készpénzhasználat

Biztonságosan működik a hazai pénzforgalmi rendszer, az azonnali fizetés pedig sikeresen debütált – értékelte az elmúlt hónapokat a Magyar Nemzeti Bank.

Intenzíven növekedett az elektronikus pénzforgalom, a pénzügyi infrastruktúrában a magyarországi GDP negyvenszerese fordult meg egy év alatt.

A fizetési rendszerek 1,435 millió tranzakciót regisztráltak, a növekedés 15 százalékos volt 2018-hoz képest

– mondta Bar­tha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi területért felelős ügyvezető igazgatója a jegybank pénzforgalmi jelentésének bemutatóján.

A bankkártyás tranzakciók száma még mindig 20 százalék feletti mértékben nő, ám a növekedés mértéke laposodik, ezért indult jókor az azonnali fizetési rendszer.

Bartha Lajos szerint öt év alatt 10 százalékkal csökkent a készpénz részaránya mind a tranzakciók számában, mind értékében.

Ma már a számlafizetések terén 60 százalékos az elektronikus tranzakciók aránya. E területen az azonnali fizetési rendszerhez kapcsolódó fizetési kérelem általános elterjedése, a sárga csekkek fokozatos kihullása adhat majd újabb lökést.

A jegybank értékelése szerint a számlák árazásával kapcsolatos észrevételeikre már reagál a piac: egyre több a csomagáras számlatermék, de kevés ügyfél tud külön tranzakciós díj nélkül átutalást indítani.

forrás: vg.hu, Nagy László Nándor

Tekintse meg Pénzügyi képzéseink további listáját is!