CONTROLLING: nyereségorientált vállalatirányítási technika. Megmutatja, hogy mit csináltunk jól, vagy mit rontottunk el. Rendszere arra kell, hogy épüljön, hogy minden döntéshozó számára megfelelő információkat szolgáltasson a szükséges és eredményes lépésekhez.
A képzés során különböző kisvállalati modelleken és példákon tanítjuk meg a controlling szempontból javasolt önköltség számítási technikákat, valamint a modern controlling eszközökön kívül megmutatjuk, hogy hogyan kell felépíteni, és hogyan működik a controlling-rendszer.
 
Résztvevői elégedettségi eredmény átlaga legutóbbi képzésünkön:
9,6 pont (a maximális 10 pontból).
 
 

Képzésünket évente 2 alkalommal szervezzük meg nyitott formában,
márciusban és novemberben.
 
 

A képzés két fő része:

 
Önköltségszámítás

 

Teljesítmény-és költségcontrolling
 
 
Részletes tematika
 
Önköltségszámítás:
 • Bevezetés a költségmenedzsmentbe, a fix- és változó költség meghatározása, elkülönítése
 • Az önköltség számítása teljes- és részköltség-számítással
 • Az önköltségszámítási rendszerek értékelése: melyiknek mi az előnye, hátránya, mikor melyiket célszerű alkalmazni. Mit tegyünk, ha úgy gondoljuk, rossz a nálunk lévő önköltség-számítási rendszer?
Költség- és teljesítménycontrolling:
 • Alaptervek  megtervezése tervköltség számítással  (kapacitás, normák, termékeink, önköltség, fedezet, stb.) Itt fogalmazzuk meg, hogy mire vagyunk képesek, mit várunk el magunktól.
 • A büdzsé tervezése: Annak az elvárásnak a számszerűsítése, hogy hogyan kívánunk dolgozni és mit akarunk elérni a következő időszakban. Mik a lépései, milyen eredményszámítási eljárások, módszerek vannak, mi az eredményre gyakorolt hatásuk.
 • A ténybüdzsé, a büdzsé teljesítésének értékelése - A tények ismeretében bemutatjuk az eltérés elemzés módszereit, az eltérések kiértékelését. Ebben a lépésben tudjuk meg, hogy az értékelt időszakban mit, hogyan csináltunk, mit csináltunk jól és mit rosszul, hogy az egyes területek mennyiben és hogyan felelősek az eredmény alakulásában.
 • Egyéb modern controlling eszközök bemutatása.
 
A megtanult ismeretanyag elmélyülését szolgálja - a már említett kisvállalati esettanulmányokon kívül - kb. 35 db  Excelben elkészített feladat is (végén a megoldások ismertetésével), amelyeken a résztvevők a tanult módszereket gyakorolhatják, részben az órák alatt, részben otthon. Az Excelben készített esettanulmányok és feladatok alkalmasak arra, hogy a résztvevő a megismert módszereket azonnal alkalmazhassa a saját munkahelyi feladatainak megoldásában is.

 

A képzés célja:

 • Tanfolyamunkkal azt kívánjuk elérni, hogy a nálunk sikeresen végzett résztvevők az elméleti tudások mellett azonnal alkalmazható gyakorlati ismereteket szerezzenek
 • Jó önköltségszámítás nélkül a vállalati döntések nagy része vaktában történő lövöldözés. Ezért a tanfolyam sikeres elvégzése után minden résztvevő alkalmas a vállalatuknál vagy cégüknél alkalmazott önköltség-számítási rendszer értékelésére illetve javaslatot tud tenni a megfelelő önköltség-számítási rendszer kialakítására
 • A controlling alapokkal most ismerkedők megértik a controlling és a controlling-rendszer lényegét, megismerik és alkalmazni tudják a különböző controlling eszközöket
 • A controllingban jártas résztvevők bővítik addigi ismereteiket, magasabb szinten látják át a controlling-rendszer alkalmazásának kulcslépéseit, átlátják és elkerülik annak buktatóit
 • A már gyakorlott controllerek a tanfolyam végére képesek a náluk lévő controlling-rendszer értékelésére és átalakítására, olyan vezetői információs rendszer felépítésére, a mely minden döntéshozó számára megfelelő segítséget nyújt
 • A legtöbb résztvevő úgy érzi, és ezt is szeretnénk elérni, hogy megváltoztattuk az addigi gondolkodásmódját.

 

 

IDŐPONT
2024. november 9-től 28 vagy 35 tanórában:
- Képzési napok 28 tanórás csomag választásakor:
  2024.11.09., 11.16., 11.23., 12.07.
 
- Képzési napok 35 tanórás csomag választásakor (a kettő csomag között az 5. napi összefoglalás és a fakultatív tudáspróba megírása és megtekintése az eltérés):
2024.11.09., 11.16., 11.23., 12.07., 2025.01.11.
 
Időbeosztás: 4 vagy 5 képzési nap (28 vagy 35 tanóra) választás szerint, szombati napokon 8:30-15:30-ig szünetekkel.

 

 

 

RÉSZVÉTELI DÍJ
239.000 Ft + 27 % ÁFA
A díj tartalmazza a 4 képzési napot (28 tanóra), a tananyagot (pdf-ben), az elektronikus segédanyagot, igény esetén a magyar és idegen nyelvű tanúsítványt.
309.000 Ft + 27 % ÁFA
A díj tartalmazza az 5 képzési napot (35 tanóra), a tananyagot (pdf-ben), az elektronikus segédanyagot, igény esetén a magyar és idegen nyelvű tanúsítványt és a REFA ZEUGNIS-t (német vagy angol nyelven), fakultatív tudáspróba megírási és megtekintési lehetőséget.
191.200 Ft + 27 % ÁFA LEGKEDVEZŐBB ÁR 20% kedvezmény esetén
 
KEDVEZMÉNYEK
A kedvezmények nem összevonhatóak, minden esetben az Önnek járó legmagasabbat vesszük figyelembe! Magánszemélyeknek kamatmentes részletfizetési lehetőséget is biztosítunk a kedvezményen túl (lásd lejjebb)!
8% Hírlevélre történő feliratkozás esetén
12% 2 fő együttes jelentkezése esetén
15% Magánszemély jelentkezése esetén (kamatmentes részletfizetési lehetőséget biztosítunk)
15% 3 fő együttes jelentkezése esetén
20% Amennyiben együtt jelentkezik Pénzügyi controlling és Költség- és teljesítménycontrolling képzéseinkre
 Amennyiben jelentkezik Költség- és teljesítménycontrolling képzésünkre a Power BI megoldások controllerként képzésünket 50 %-os kedvezménnyel végezheti el.
Speciális kedvezmény Profession.hu Prémium előfizetőinek (Fizetett partneri együttműködés alapján)
 
Magánszemélyeknek kamatmentes részletfizetési lehetőséget biztosítunk 3 részletben, az alábbi fizetési határidőkkel:
 
1. részlet: 2024. november 7.
2. részlet: 2024. december 10.
3. részlet: 2025. január 10.
 
 
 
 
 
 
Költség - és teljesítménycontrolling
 
Jelentkezzen most együtt "Pénzügyi controlling" és "Költség- és teljesítmény controlling"  képzéseinkre 20% kedvezménnyel!

FONTOS! Jelentkezéskor csak a jelentkezési lapot kell kitöltenie, a részvételi díj átutalása csak a képzés indulásakor lesz esedékes.  Magánszemélyeknek kamatmentes részletfizetési lehetőséget biztosítunk!

 

 

Résztvevőink mondták:

 • „Nagyon tetszett az oktatási módszer, az előadó stílusa -érthetőek voltak a feladat levezetések, nagyon tetszett és hasznos volt az egész képzés, köszönöm.  A jövőben ha lesz rá lehetőségem szeretnék majd még Sämling-es képzésen részt venni (figyelni fogom a kiírásokat) -illetve érdeklődő ismerősöknek, kollégáknak ajánlani fogom.”
 • "Léna hihetetlen energiával rendelkezik, nagyon szereti a szakmát, élvezetes volt hallgatni."
 • "Különösen tetszett: Novák Magdolna felkészültsége, lelkesedése."
 • "Gyakorlatias képzés, rendkívül barátságos, jó hangulatú környezetben. Kapcsolatépítésre is kiváló, rengeteg lehetőség van tapasztalatcserére."
 • "Léna és Zsófia nagyon érthetően és jól adta át az anyagot. Különösen tetszett, hogy volt bőven idő megbeszélni és gyakorolni a feladatokat."
További résztvevői véleményekért klikk ide!
 • "Nagyon szépen köszönöm az elmúlt napokat, amelyet sikerült tartalommal, számomra nagyon hasznos tudással megtöltened. Szerettem a tanfolyamot, mert logikusan, jól érthető példákkal volt felépítve és természetesen érezhető volt, hogy sok szakmai tapasztalat állt mögötte. Köszönöm, hogy itt lehettem, igyekszem hasznosítani az itt szerzett tudást a saját vállalkozásunkban."
 • "Nagyon tetszettek az előadások, és sokat tanultam belőle. Nagyon örülök, hogy Léna személyében találkozhattam egy igazán elhivatott controllerrel :) Megerősítette a szakmába vetett bizalmamat."
 • "Minden perc egy élmény volt! Jó volt a sok kapkodós, zűrzavaros munkanapok után a szombatok nagy részét, egy ilyen barátságos, jó kedvű, nyitott és elhivatott emberrel tölteni, mint te. Öröm lehet veled egy csapatban dolgozni!"
 • "Számomra ez abszolút hiánypótló volt, és minden várakozásomat felülmúlta! Még sosem vettem részt ennyire gyakorlatorientált megközelítésűn, amely ezáltal azonnal és sokkal könnyebben megérthetővé vált. Főleg nekem, aki egy alulról építkezős típus vagyok. Eddig is volt valamilyen "elképzelésem" a kontrollingról, de ez a képzés ezt egészen más síkra helyezte: nyilván még sokat kell majd gyakorolni, de olyan módszertant és megközelítési metódust kaptunk, amit mankóul tudunk hívni a jövőben. És -ami a legfontosabb- mindezt ilyen hihetetlenül közvetlen módon és kedvességgel átadva! Igazán hasznos tudást szereztünk és élmény volt minden óra, amit nagyon-nagyon köszönök Neked! Szinte sajnálom is, hogy nem lesz több.. "

 • "Az összeállított tananyag logikusan felépített, követhető, az előadáson pedig a feladatok közösen, majd egyénileg történő feldolgozása nagyban segíti az anyag elsajátítását. Léna nagyon kedves oktató, és a gyakorlati tanácsai, a tapasztalatairól elhangzott történetek rettenetesen fontos kiegészítői a kurzusnak. Adnék neki 11 pontot is!"

 • "Nagyon hasznos volt a tanfolyam, a lebonyolítás tökéletes, Léna pedig fantasztikus! Érthető, követhető példákkal, esettanulmányokkal készült, az érdeklődést folyamatosan fenntartotta, az életből hozott magyarázataiból pedig nem csak a tapasztalata derült ki, hanem az is, hogy számára a controlling nem "csak" egy szakma, ez az ő hivatása. Csak az tud ilyen szenvedéllyel oktani és megosztani a tudást, aki igazán szereti is amit csinál. Termelésin Veletek ugyanitt! :)"
 • "Léna SZUPER volt! Rengeteg gyakorlati példát említett, jó stílusú, élvezhető előadások voltak annak ellenére, hogy a tárgy nem egy Indiana Jones-regény. :-) Nagyon tetszett, köszönöm az élményt!”

 

Gondolatébresztőnek ajánljuk az alábbi példát - meg tudja oldani helyesen?

Adott egy gyártógép, amelyen 3 különböző terméket gyártunk, és kapacitása az egész hónapra tele van  rendelésekkel. Műszaki okok miatt váratlanul két hét gyártás kiesik. Gazdasági megfontolásból a megmaradt  két hétre a rendelésekből azokat a termékeket kell legyártani, amelyekkel a két hét alatt maximális nyereség érhető el.
A 3 termék (T1; T2; T3) azonos gyártási feltételekkel készül, csak a gyártásidőkben van különbség: a T1 fél óra; a T2 háromnegyed óra; a T3 másfél óra.
Változó költségű önköltségükT1: 1.700 Ft/db, T2: 2.100 Ft/db; T3: 3.950 Ft/db.
Eladási áraikT1: 2.500 Ft/db; T2: 3.000 Ft/db; T3: 5.000 Ft/db.
 • Melyik termék gyártásával kezdené a gyártási programot? És azután melyiket venné sorra? Ezek alapján tehát Ön szerint  –nyereségesség szempontjából - mi a helyes sorrend?
 • Ha Ön ezt a – legnagyobb nyereség szempontjából helytelen- sorrendet választaná: T3; T2; T1, - akkor valószínűleg még nem találkozott azzal a controlling eszközzel, amelyet erre a helyzetre alkalmazni kell.
 
Költség - és teljesítménycontrolling
A Költség-és teljesítménycontrolling tanfolyam elvégezhető önállóan, illetve a Nemzetközi REFA Controller képzés moduljaként is. A teljes REFA controller programhoz a már elvégzett programelemek, modulok után a következő alkalmas időpontban KÉSŐBB is lehet csatlakozni. Magánszemélyek részletfizetési lehetőséggel járhatnak a Sämling REFA controller képzésére - kérjen egyedi fizetési ütemezést képzés felelősünktől.
 
 1. Költség-és teljesítménycontrolling, költségmenedzsment
 2. Power BI megoldások controllerként
 3. Vállalati szimuláció- Business Game

 

Kinek ajánljuk

Tévedés azt gondolni, hogy a költség-és teljesítménycontrolling csak a pénzügyi szakembereknek fontos ismeret. Mindenki számára elengedhetetlen, aki döntéseivel befolyásolja egy vállalkozás költségeit: dolgozzon cégvezetőként, vagy gazdasági-, termelési-, műszaki-, értékesítési illetve logisztikai vonalon.
Ajánljuk minden szakembernek, vezetőnek, aki költségoptimalizálással szeretne javítani cége eredményén, legyen az kis vagy nagy, szolgáltató vagy termelő vállalkozás vezetője, munkatársa. A költség- és teljesítménycontrolling filozófiája megváltoztatja a munkatársak gondolkodását.
 

Referenciák

Képzésünkön eddig magánszemélyek és több száz cég alkalmazottai vettek részt. Néhány cég közülük:
 • [ORIGO] Zrt.
 • Allegroup.hu Kft.
 • Bock Hungária Kft.
 • GE Hungary Kft.
 • KUKA Robotics Hungária Ipari Kft.
 • Magyarvíz Kft.
 • MÁV-START Zrt.
 • MOL Nyrt.
 • Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.
 • Robert Bosch Kft.
 • Rossmann Magyarország Kft.
 • Schenker Kft.
 • The Walt Disney Company Licensing Central & South-East Europe
 • Unilever Magyarország Kft.
 • Vogel & Noot Mezőgépgyár Kft.
 • Wincanton Magyarország Logisztikai Kft.
 • Young B.t.s. Kft.
 • Zuglói Egészségügyi Szolgálat
Amennyiben szeretne emlékeztető e-mailt kapni képzésünkről, kattintson az alábbi gombra!
 

 

Kihelyezett vállalati képzés:

Megfelelő létszám esetén a képzés vállalathoz kihelyezett formában is megrendelhető, kihasználva azt, hogy ismert környezetben, saját folyamatokon keresztül, testre szabva sajátíthatják el a tudást.
Képzésünket az Önök által választott napokon szervezzük meg. Igény esetén kérje egyedi ajánlatunkat!
 

 

Hírlevél Olvasóink mindig időben értesülnek legújabb képzéseinkről, és kizárólagosan nekik szóló kedvezményeinkben is részesülnek!

 

Képzés adatai

Képzés típusa online (live)
Oktatók Novák Magdolna Léna
Novák Zsófia
Kihelyezett formában elérhető igen
Képzésfelelős Porubszky-Tóth Katalin
Eseménynaptár
Információ: