Adatkezelés a koronavírus idején

Adatvédelmi oktatónk - dr. Sepsi Tibor - előadásában áttekinti a járvánnyal összefüggő adatvédelmi problémákat, a munkáltató által elrendelhető egészségügyi adatkezelésektől, az otthoni munkavégzésből adódó problémákon át, a veszélyhelyzeti kormányrendeletekkel elrendelt intézkedésekig.

 

A GDPR és az egyéb adatvédelmi jogszabályok, ahogy az Európai Adatvédelmi Testület is leszögezte, nem akadályozhatják a koronavírus világjárvány elleni küzdelemben hozott intézkedéseket. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy a hatóságok, a vállalkozások, az intézményfenntartók vagy a munkáltatók most bármit megtehetnének a polgárok, az ügyfelek, az ellátottak vagy a munkavállalók személyes adataival.
Sőt, ezekben a hetekben, hónapokban az adatkezelőknek még nehezebb is a dolga, hiszen úgy kell felelős döntéseket hozniuk egy rendkívüli helyzetben, hogy naponta kényszerülnek előre nem tervezett megoldásokat alkalmazni, miközben az érintetteknek nem okoznak indokolatlan érdeksérelmet és maguknak sem felesleges jogi kockázatot.

Az előadás áttekinti a járvánnyal összefüggő adatvédelmi problémákat:
 
  • a munkáltató által elrendelhető egészségügyi adatkezelésektől,
  • az otthoni munkavégzésből adódó problémákon át,
  • a veszélyhelyzeti kormányrendeletekkel elrendelt intézkedésekig.