« Blog

Mi a célja a tb kifizetőhelyek ellenőrzésének?

uzletem.hu | 2020.03.03
A társadalombiztosítási ellátások adnak lehetőséget arra, hogy ha valaki, valamilyen okból időlegesen nem tud munkát végezni, akkor a kieső jövedelmet, legalább bizonyos mértékben pótolni lehessen. Éppen ezért az ezeket az ellátásokat kifizető helyeknek, és azok szabályos működésének fontos szerepe van, hiszen tulajdonképpen hatósági feladatokat látnak el.

 

Mi a céljuk a társadalombiztosítás keretében nyújtott ellátásoknak?

A társadalombiztosítás keretében nyújtott ellátások az egyetlen olyan ellátás típusok, amelyek szorosan kapcsolódónak a munkavégzéshez, hiszen az alapvető feladatuk, hogy ha betegség, baleset, vagy gyermekvállalás miatt a biztosított (munkavállaló) nem tud munkát végezni, akkor a kiesett jövedelmet hivatottak pótolni. Mindezt táppénz, gyermek betegsége esetén gyermekápolási táppénz, baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj formájában kaphatja meg a biztosított.

Miért fontosak a Tb kifizetőhelyek?

Betegség esetén a munkáltató felé igazolni kell a hiányzás okát, amit a munkavállaló a „táppénzes papírral” tud megtenni. A szülési szabadságot a munkáltató adja ki, a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot szintén a munkáltató engedélyezi. Ezen hiányzások időtartamára a társadalombiztosítás nyújtja a pénzbeli ellátást. Ellentétben minden más kérelemmel, ezeket a kérelmeket a munkáltatóhoz kell benyújtani, ahol a tb kifizetőhely működik ott ezeket az ellátásokat a kifizetőhely bírálja el és számfejti. Ennél közelebb már nem is lehetne vinni az ellátást az ügyfélhez, mint hogy ott a munkahelyén tudja intézni minden ilyen jellegű kérelmét.
A Tb. kifizetőhelyek nem hatóságként ugyan, de hatósági feladatokat látnak el és a hatóság meghosszabbított karjaként működnek.

Mi a célja és hogyan történik a Tb. kifizetőhelyek ellenőrzése?

Az egészségbiztosítási szervek elsődleges célja, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a biztosítottak részére a jogszabályban meghatározott határidőben és a jogszabályban meghatározott összegben került az ellátás megállapításra és kifizetésre. Miután a Tb. kifizetőhelyek olyan hatósági feladatokat látnak el, mint az egészségbiztosítási szervek, hiszen az E. Alap pénzbeli ellátásának közel 60 százalékát fizetik ki, így az ellenőrzés keretében nem a büntetés a cél, hanem a kifizetőhely a feladatellátásának a segítése, a hibák feltárása, orvoslása, az esetleges jogalap nélküli ellátások megtéríttetése.


Kelt: Budapest, 2020. március 03.

Forrás: Üzletem.hu

 
Ha további szakmai tartalmakat olvasna kattinson blogunkra:
 
 


Tekintse meg Társadalombiztosítással kapcsolatos továbbképzésünket: