« Blog

Értesítést kap, aki elmulasztotta a környezetvédelmi termékdíj bevallását

NAV | 2020.09.30.
Azok az ügyfelek, akik 2019-ben környezetvédelmi termékdíjas termékek forgalmazásával foglalkoztak, de nem nyújtottak be bevallást a termékdíjról, elektronikus tárhelyükre értesítést kapnak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Az értesítőlevélben részletes tájékoztatás olvasható a termékdíj-köteles termékek köréről, valamint a termékdíj-kötelezettségről.

  • Mit kell tennie a címzettnek?

A NAV felkéri az adózókat nyilvántartásuk felülvizsgálatára és az esetleges mulasztás pótlására, az ehhez szükséges nyomtatványok elérhetőségének megadásával:

bevallás pótlására a 19KTBEV nyomtatványon van lehetőség, a bejelentést pedig – ha azt is pótolni kell – a 19TKORNY nyomtatványon lehet megtenni. A formanyomtatványok és azok kitöltési útmutatói letölthetők a NAV internetes honlapjáról:

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

  • Hol lehet érdeklődni a részletekről?

Ha az értesítőlevél címzettjének a szabályokkal kapcsolatban kérdése van, általános tájékoztatást kaphat a 1819-es telefonszámon, a NAV Infóvonalán.

A NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszere (ÜCC) a +36 80/20-21-22-es telefonszámon, munkanapokon 8 óra 30 perctől 16 óráig, péntekenként 8 óra 30 perctől 13 óra 30 percig hívható, melyen az alábbi menüpontokat kell választani:

Ügyintézés és konkrét ügyekre vonatkozó tájékoztatás → Bevallásokkal kapcsolatos ügyintézés → Bevallás benyújtásának elmulasztásával kapcsolatos tájékoztatás, bírság határozatok.

A rendszer használatához ügyfélazonosító szám (PIN kód) vagy részleges kódú telefonos azonosítás szükséges. A PIN-kód a NAV internetes honlapján az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) a TEL jelű nyomtatványon igényelhető:

https://onya.nav.gov.hu/#!/login

Személyes megjelenés esetén a NAV ügyfélszolgálatain be kell mutatni az azonosításra szolgáló dokumentumokat (személyi igazolvány, stb.), szükség esetén meghatalmazást. Postán, illetve e-Papíron küldött válaszlevélben a NAV-tól kapott levél iktatószámára kell hivatkozni.

 
Forrás: NAV.GOV.HU
 
Ha további szakmai tartalmakat olvasna kattinson blogunkra: