IFRS Mintafeladat: felvásárlások, goodwill

Üzleti kombinációk, felvásárlások hatásköre

Az érintett vállalatok száma hatalmas. A 2007-es év során a világon mintegy 13.000 felvásárlási tranzakció zajlott le. Ezek összértéke meghaladja a 2 trillió (nem tévedés!) eurót. Igen jelentős hányaduk határokon átnyúló tranzakció.

Mi a goodwill?

Ez tulajdonképpen jó hírnevet jelent, és az üzleti terminológiában egy cég értékéhez kapcsolódik. Megtestesíti a cégnél dolgozó szakemberállományt, a vevőkkel való kapcsolatot, a felhalmozott tudást, a cég irányítási vagy termelési rendszerét. Mindezek bizonyos része vagy összessége természetesen bármely cégnél jelen lehet, de nem minden esetben számszerűsítjük. Felvásárláskor azonban a felvásárló cég jellemzően a megvett cég piaci értékét fizeti meg, mely magába foglalja ezen, többnyire immateriális, vagyis nem kézzelfogható eszközöket is, a könyvekben szereplő egyéb eszközökön felül.

Hogyan kerül a goodwill a könyvekbe?

Általánosan elfogadott számviteli elvek alapján ezen jó hírnév, vagyis goodwill a könyvekben csak akkor szerepel eszközként számszerűsítve, ha már piacra került – vagyis ha egy cég ezt felvásárláskor beárazta és kifizette. Belső fejlesztésű goodwill a könyvekben nem szerepelhet, csak felvásárlás következtében jelenik meg ilyen tétel a beszámolóban.

Hol találhatóak a szabályok?

A goodwill elszámolásának részleteivel az IFRS 3, „Üzleti kombinációk” megnevezésű standard foglalkozik. Ezt a standardot a közelmúltban módosította a Nemzetközi Jelentéskészítési Tanács (IASB), az erre hivatott szakemberekből álló testület, és a módosított változat 2009. január 1-től hatályos. A módosítások eredményeképpen az Egyesült Államokban használt számviteli szabványok (US GAAP) és az IFRS még közelebb került egymáshoz a konszolidált beszámolókészítés tekintetében.

 

Ha szeretné áttekinteni számokkal kifejezve, hogyan is számoljuk el a felvásárláskori különbözetet, vagyis goodwillt, kérjük, itt regisztráljon!
Regisztrálok >>