A konszolidált beszámoló készítésének elvei gyakorlati példákon keresztül - tematika

 

1. Háttér, fogalmak – 14 perc

Konszolidált beszámoló alapelve: mi a csoport, milyen csoportok léteznek. Mire használatos a beszámoló és kinek készül.
Konszolidáció menete: ellenőrzés típusának meghatározása. Leányvállalati és társult vállalkozási struktúrák. Irányítás meghatározása, és példák az irányításra.

2. Konszolidált mérleg alapjai – 10 perc

Csoportmérleg készítésének alapelvei: tőkekonszolidáció elve és menete. Miből áll a konszolidált mérleg felvásárláskor, tőke összevonása hogyan működik. Mily módon kezeljük a vagyon változásait a konszolidált mérlegben.

3. Felvásárláskori tőkekülönbözet, goodwill számítása – 18 perc

A felvásárláskor értékelés és a felvásárlás dátumának fontossága és meghatározása. Goodwill és fogalma: pozitív és negatív tőkekonszolidációs különbség és kezelése. Esettanulmány a goodwill kiszámítására. Konszolidációban felmerülő valós érték meghatározása, könyvelése és további kezelése. Eszközök és kötelezettségek értékelése felvásárláskor.

4. Külső tulajdonos részesedés – 19 perc

Nem irányító részesedés, vagyis külső tulajdonos részesedésének kimutatása a konszolidált mérlegben. Hogyan jelenik meg a vagyon tulajdonlása a beszámolóban, mire figyeljünk értékeléskor és kimutatáskor.

A felvásárláskori goodwill értékvesztésének fogalma és elszámolása a kimutatásokban.

5. Valós értékelés és goodwill számítás – 12 perc

A könyvben kimutatott és ki nem mutatott vagyon értéke felvásárláskor: valós érték elvei és fontossága. A valós érték kimutatása a konszolidált beszámolóban és hatása a goodwillre.

6. Csoporton belüli tranzakciók kiszűrése – 18 perc

A csoporton belüli tranzakciók típusai, ezek fontossága a konszolidált beszámoló készítésében. Az egyenlegek nyilvántartása és kiszűrése, a konszolidált egyenlegek és eredmény érintettsége. A nem realizált (egymás közötti, csoporton belüli) eredmény fogalma, és kezelése a konszolidált mérlegben.


7. Közbenső eredmény kiszűrése tárgyi eszköz eladáson – 13 perc

Csoporton belüli tárgyi eszköz átadás kezelése: felár meghatározása, nyilvántartása, érintett felek egyenlegeinek kimutatása és a csoporteredmény kiszámítása.

8. Konszolidált eredménykimutatás készítése – 18 perc

A konszolidált eredménykimutatás lényege és elkészítésének menete. 

Eredménykimutatás sorai és összevonások módjai a konszolidáció során. Különbségek az egyedi kimutatás és csoporteredmény között. Nem irányító  részesedésre jutó eredmény  kiszámítása és kimutatása. Gyakorlati példák az eredménykimutatás elkészítésének menetére.

9. Társult vállalkozások kimutatása – 12 perc

A csoport egyéb tagjai: a nem irányító befolyás fogalma. A társult vállalkozás kezelése a konszolidált beszámolóban. A társult vállalkozás értékelése: a Tőkerész módszer alapelvei és megjelenésük a mérleg és eredménykimutatás megfelelő soraiban. A tőkerész (equity) módszer gyakorlati alkalmazása illusztrációkkal.

10. A konszolidáció menete – 12 perc

Összefoglaló a konszolidáció előkészítéséről: felvásárláskori teendők, tanácsok a kiinduláshoz. Éves rendszeres konszolidációhoz szükséges előkészületek, segédletek és konszolidációs menetrend. Elvárások és szabályrendszerek: mire szükséges odafigyelni, mit fontos rendszerezni. Mily módon irányítsuk hatékonyan a konszolidált beszámoló készítésének folyamatát.