Munkahelyi elsősegélynyújtás jogi vonatkozásai
 
 
1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről:

46. § A munkahelyen - jellegének, elhelyezkedésének, a veszélyforrásoknak, a munkavállalók létszámának, a munkavégzésből és a munkakörnyezetből származó hatások és egészségkárosító kóroki tényezők figyelembevételének, valamint a munka szervezésének megfelelően - biztosítani kell a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit.
 
3/2002(II.8.) SzCsM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményének minimális szintjéről

20. § Minden munkahelyen és műszakban a tevékenység és a munkafolyamatok veszélyességétől, illetve az ott dolgozók számától függően kialakított elsősegélynyújtó felszerelést vagy mentődobozt és a munkavállalók közül kiképzett, elsősegélynyújtásra kijelölt személy jelenlétét kell biztosítani.
     
Többekben felmerült, hogy ezen személyi feltételt kielégíti-e a gépjármű vezetői engedély?

Több szempontból nem:
 
  • Az egészségügyi vizsga csak a vezetői engedély kiadásának feltétele, önmagában nem jelent elsősegélynyújtó képzettséget.
  • A vizsga témája a közúti elsősegélynyújtás leszűkített területe.
  • A vezetői engedélyhez szükséges elsősegélynyújtó ismereteket csoportosan és igen kevés óraszámban sajátítják el a leendő járművezetők.
Összességében megállapítható, hogy a munkahelyi elsősegély-nyújtási ismeretekkel azonosnak nem fogadható el a közúti elsősegélynyújtás jogosítványhoz szükséges ismerete, ezért a gépjármű vezetői engedély birtokosa nem kiképzett munkahelyi elsősegélynyújtó.

Tehát a gépjármű vezetői engedély nem jogosít fel a munkahelyi elsősegélynyújtásra!

Forrás: Munkavédelem és foglalkoztatás-felügyelet
 
A képzésre való jelentkezéssel törvényi kötelezettségének eleget tesz és kiképzett munkatársai segítségével,
akár ÉLETET MENTHET!
 
 

Elsősegélynyújtás képzési kínálatunk:

     

Elsősegélynyújtás képzésünk

A munkahelyi elsősegélynyújtóknak köszönhetően – rosszullétnél, balesetnél – az egészségkárosodás mértéke csökkenthető, illetve növekedése megállítható. A munkáltató ezzel nemcsak törvényi kötelezettségeinek tesz eleget, hanem kiképzett munkatársainak segítségével ÉLETET MENTHET! Tovább >>

 

Életmentő

A hirtelen szívhalál gyakori halálok Magyarországon, hátterében a szív fejlődési rendellenesség vagy koszorúér-betegség miatt fellépő remegése áll. A hirtelen szívhalálra hajlamosítanak: a kialakult, akár tünetmentes szívbetegség, a szív és érrendszeri kockázati tényezők megléte. A 4 percen belül megkezdett újraélesztés és defibrillálás az életet visszahozhatja. Tovább >>