Szabó István

Bemutatkozás


 
Senior Lean tanácsadó; Six Sigma Black Belt

Miért csinálom?

Gyerekkorom óta a hosszútávfutás jelentős szerepet tölt be az életemben. Azt gondolom, hogy a futás közben átélt kellemes és pihentető magány valamint monotonitás pont elég számomra. Éppen ezért a munkámban már inkább a változatos, kreatív és csapat munkát keresem! Örömömre szolgál, hogy változatos vállalati kultúrákban, régi és új technológiákkal, különböző csapatokkal eltérő probléma körökön tudok dolgozni. Ezeken felül pedig fontosnak tartom, hogy tanácsadóként már kizárólag a vállalat számára fontos fejlesztéseken kell dolgoznom.

Hogyan teszem mindezt?

Tanulmányaim során elég sok féle folyamatfejlesztő módszertant, technikát, tanultam ahhoz, hogy mindig az adott problémakör megoldásához leghatékonyabb eszközt tudjam kiválasztani és ne kelljen egy-két eszközhöz görcsösen ragaszkodjak. Valamint fiatal pályakezdő mérnök koromban már megtapasztaltam azt, milyen nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek a gyártósoron dolgozó betanított munkások és csoport vezetők, és hogy a bevonásukkal mennyivel hatékonyabban lehet fenntartható fejlesztéseket kitalálni, bevezetni és a későbbi fenntartáshoz is nélkülözhetetlenek. Munkám során most is törekszem arra, hogy minél szélesebb körben vonjuk be az embereket, és a dolgozók a segítő szándékú „kollégát” lássák bennem, ne pedig egy külsős „okoskodót”.

Hol és mit csinálok?

Magyarországon talán nincs már olyan megye, ahol ne jártam volna legalább egy termelő vállalatnál és elég különböző iparági tapasztalataim is vannak. (járműipar; elektronikai összeszerelő ipar; húsipar; különböző élelmiszeripar; gépipar; fém és faipar) Míg tanácsadói munkám kezdetén nagyobb százalékban igényeltek partnereink Lean és/vagy Six Sigma tréningeket ma már nagyobb százalékban ezek csak a közös együttműködésünk első egy-két lépése, melyeket gyorsan követ is valamilyen mérhető fejlesztés a vállalat által kiemelten fontos mutatószámban. Ez lehet akár egy szűk keresztmetszetet jelentő gépen egy átállási-idő csökkentés, új gyártósor számára szükséges terület felszabadítása, átfutási-idő csökkentés, időben történő kiszállítási mutató fejlesztés, selejtmutató vagy készlet mennyiség csökkentés. A gyártóterület fejlesztésén keresztül pedig egyre gyakrabban jutunk el egy-egy irodai folyamat fejlesztéséhez, mint például a megrendelés feldolgozás, beszerzés vagy számlázás folyamata, amik működése kihat a termelőterületekre is.