« Blog

Őszi adócsomag: változások a helyi adókban és a gépjárműadóban 2021-től

adozona.hu | 2020.11.24
2020. november 17-én az Országgyűlés elfogadta a 2021. évi adótörvény-változásokat. A helyi adókat és a gépjárműadót érintő főbb módosítások a következők.

Csak a NAV-on keresztül adható be az iparűzésiadó-bevallás

Hasonlóan az adóigazgatás más területeihez a helyi iparűzési adóval kapcsolatos kötelezettségek teljesítésében is egyre nagyobb teret hódít a digitalizáció és az elektronikus kommunikáció. Ennek eredményeképpen az iparűzésiadó-bevallás is már csak elektronikusan nyújtható be. A vállalkozások idén még az iparűzésiadó-bevallás benyújtására a következő lehetőségek közül választhattak:

  • NAV bevalláskitöltő programja (ÁNYK),
  • Önkormányzati Hivatali Portál (OHP),
  • ha az adott önkormányzat rendelkezik saját online ügyintéző felülettel, akkor az önkormányzat honlapján lévő nyomtatványkitöltő.

Jövő évtől viszont egycsatornássá válik az iparűzési adó bevallása (ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítését és az adóelőlegről szóló bevallást is) és főszabály szerint már csak a NAV-hoz lehet benyújtani a nyomtatványokat.

E rendelkezés célja, hogy egységesek legyenek a bevallások, megkönnyítve ezzel azon vállalkozások életét, akiknek több önkormányzat felé is van bevallási kötelezettségük. Az állami adóhatósághoz benyújtandó egységes, a székhelyre és valamennyi telephelyre vonatkozó adatot tartalmazó bevallás ugyanis jelentős adminisztrációskötelezettség-csökkentést eredményezhet az ilyen adóalanyoknál, továbbá az önkormányzati adóhatóságoknál is.

Annak érdekében pedig, hogy a különböző adatbejelentési, bejelentkezési, változásbejelentési nyomtatványok se legyenek önkormányzatonként különbözőek, 2021-től az egységes nyomtatványokat az adópolitikáért felelős miniszter honlapján lehet fellelni.

Az adóbevallás központosítása ellenére a helyi adókat azonban továbbra is az egyes önkormányzatok számlájára kell utalni.

Forrás: Adózóna.hu 

 

 

 

Amennyiben érdeklik, vagy Önt is közvetlenül érintik a 2021-re tervezett adóváltozások, csatlakozzon 2020. december 2-án ONLINE Adókonferenciánkhoz, ahol első kézből, szakértőktől kap magyarázatot és értelmezést minden fontos módosításhoz!