« Blog

Meghosszabbítják a szja-bevallási és fizetési határidejét?

magyarnemzet.hu | 2020.04.15
Várható személyijövedelemadó-bevallási és fizetési határidő meghosszabbítása? Nem. A törvényben foglalt személyijövedelemadó-bevallási és -fizetési határidő 2020. május 20. napja. Ugyanakkor a NAV honlapját érdemes figyelni a rendkívüli helyzetre tekintettel.

 

Ha nem rendelkezik elektronikus hozzáféréssel, akkor a veszélyhelyzetre tekintettel idén 2020. április 15-éig kérheti, hogy a NAV papír alapon továbbítsa az adóbevallási tervezetet az Ön számára. Ha a 2020. április 30-ig megküldött papír alapú bevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, akkor Önnek teendője nincs, nem kell azt aláírni, sem visszaküldeni.

Fontos kiemelni, hogy ha bárki valamilyen akadály miatt nem tudja határidőben benyújtani az adóbevallását, akkor az akadályoztatás megszűnése után 15 napon belül kell az adóbevallást benyújtania. Az adóbevalláshoz egy olyan igazolási kérelmet kell csatolnia, amelyből kiderül a késedelem oka.

Ha nem folytat vállalkozási tevékenységet és nem kötelezett áfa fizetésére, akkor a bevallásában nyilatkozhat arról, hogy 200 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségét legfeljebb hat hónapon keresztül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben szeretné teljesíteni. A nyilatkozat megtételére előírt határidő (2020. május 20.) jogvesztő, elmulasztása esetén a késedelem igazolására vonatkozó kérelem nem adható be.

Kelt: Budapest, 2020. április 15.

Forrás: Magyar Nemzet

 
Ha további szakmai tartalmakat olvasna kattinson blogunkra:
 
 


Tekintse meg Társadalombiztosítással kapcsolatos továbbképzésünket: