« Blog

Kiküldetés díjazása: így változtak a tb-törvény egyes rendelkezései és az uniós irányelv

adozona.hu | 2020.09.09
A koronavírus jelentős hatást gyakorol a külföldön munkát végző magánszemélyek utazásaira. A rövidtávú kiküldetések, üzleti utazások száma jelentősen csökkent. A személyes munkavégzés helyett sokan videokonferencia-beszélgetéseket szerveznek. Azonban nem lehet minden szolgáltatást a webes felületek segítségével lebonyolítani. Bizonyos megrendelések elvégzéséhez elengedhetetlen a személyes jelenlét, nem beszélve a hosszabb távra szóló szerződésekről, melyek teljesítése érdekében a dolgozók külföldi munkavégzése elkerülhetetlen.

 

A külföldön történő munkavégzéssel összefüggésben két évközi jogszabályváltozásra kell felhívni a figyelmet. Az egyik a 2020. július 30-ától érvényes, a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló 96/71/EK irányelv, a másik a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-jén hatályba lépett, kiküldetések kapcsán alkalmazandó új járulékalap megállapítására vonatkozó rendelkezése.

A kiküldetési vagy ismertebb nevén „posting” irányelv célja méltányos béreket és egyenlő feltételeket biztosítani a kiküldött munkavállalók részére úgy, hogy közben megvalósuljon a szolgáltatások szabad áramlása. Az irányelv számos követelményt állít a kiküldő és/vagy fogadó munkáltató részére. Ezek közül cikkünkben a díjazásra vonatkozó rendelkezésekre hívjuk fel a figyelmet.

Az uniós irányelv alkalmazásában a díjazás (minimális bérszint) fogalmát, illetve nagyságrendjét a fogadó tagállam nemzeti joga és/vagy gyakorlata alapján kell meghatározni, amely állam területén a munkavállaló kiküldetésben dolgozik. Ez okozza igazán a nehézséget, illetve némi bizonytalanságot, ugyanis a kiküldetést elrendelő munkáltatónak nem elegendő a magyar előírásokat ismerni, miután annyi országban kell a helyi előírásokról információt szerezni, ahány ország területén dolgoznak a kiküldött munkavállalók.

Forrás: adozona.hu
 
Ha további szakmai tartalmakat olvasna kattinson blogunkra:
 
 


Tekintse meg TB-és bérügyintézői továbbképzésünkkel kapcsolatos további képzéseinket: