Unio Consult Kft. bemutatása

Az Unio Consult Kft. ügyvezetője 2002-től Kertész Béla, aki külkereskedelmi szakon végzett közgazdász, 1992. óta adótanácsadó, 2017-ben pedig bizalmi vagyonkezelő szakközgazdászként végzett.

 

Röviden a szakmai életútjáról

Pályája elején makrogazdasági tervező-elemzőként dolgozott, majd egy évtizedet a gazdaságdiplomácia területén töltött itthon és külföldön. Ezt követően nemzetközi és hazai tulajdonú nagyvállalatok vezetésében vett részt a menedzsment vezetőjeként, illetve tagjaként.
Közel két évtizede a nagyvállalatok mellett a KKV szektor vállalkozásainak stratégiai feladataival is foglalkozik. Ennek részeként a szervezetfejlesztés, a változás- és krízismenedzsment, a vállalatfelvásárlás, a tőkebefektetések és az innovációs tevékenység területére eső feladatokat old meg. Időnként interim menedzserkét irányítja a változást hozó projektek megvalósítását. Ehhez kapcsolódik az utóbbi években a családi vállalkozások generációváltását segítő munkája.

 

Miben tud az Unio Consult Kft. az Ön segítségére lenni? 

A vállalkozás fejlődésének egyik legizgalmasabb, a későbbi eredmények szempontjából is meghatározó része, amikor a „szabad szemmel” is jól áttekinthető és „kézzel vezérelt” szakaszból át kell lépnie egy következő fázisba.
Itt már egy összetett működési folyamatokkal bíró, több szintű vezetéssel rendelkező, növekvő létszámú szervezet irányítását kell megoldani. A gondot az okozza, hogy ez nem egy adott pillanatban, egy meghatározott eseményhez kapcsolódóan és semmi esetre sem magától értetődően következik be. Vannak jelzések, amelyek mutatják, hogy elérkezett az idő, cselekedni kell.


Néhány példa az ilyen helyzetben kapott kérdésekből, amelyek árulkodóak lehetnek:

 • Hol van a pénzem, miből tudok fejleszteni?
 • Hogyan kezdjük el mérni a teljesítményeket, milyen mutatószámok legyenek?
 • Ez egy válság? Ki a felelős?
 • Ki irányítson? Képes leszek én vagy legyen fizetett menedzsment?
 • Hogy nézzen ki a szervezet?
 • Hogy tudom csökkenteni a kockázatot?
 • Mi legyen a stratégiám, hogy kezdjek hozzá?
 • Mely területekre koncentráljak?
 • Kikre támaszkodhatom?

Ezekre és a cég irányítóival közösen megfogalmazott további kérdésekre is szükség van ahhoz, hogy kialakításra kerüljön egy új működési modell és környezet a továbblépéshez. Segítünk megteremteni egy erős vezetéssel, motivált munkatársakkal, célszerűen kialakított teljesítmény méréssel összekapcsolt vállalatirányítási rendszerrel felvértezett céget, amely határozott stratégiával, egyértelműen kommunikált vállalati értékrenddel törekszik céljai elérésére.

 

Mi ennek az új fejlődési időszaknak a hosszú távú eredménye?

A gyakran évtizedekre nyúló tevékenységnek köszönhetően megvalósulnak a megfogalmazott vállalkozói célok, a tulajdonosnak akár több vállalkozása is tevékenykedik, de a meghatározó az, hogy a cég értéktermelő képessége javuljon, a cég piaci értékének tartós, jelentős növekedése következzen be.
Itt érkezünk el egy olyan ponthoz, ahol ismét komoly kérdésekkel, döntések szükségességével kell a vállalkozónak szembesülnie. De ez sem köthető egyetlen eseményhez, történéshez. Azonban itt is adódnak árulkodó jelek, amelyek hozzásegítenek a felismeréshez, elindíthatják a megoldás megkeresésének folyamatát.

 

Megint csak kiragadva néhány ide vonatkozó vállalkozói kérdést:

 • Szükségem van-e ennyi vállalkozásra?
 • Hogy irányítsam őket, hogy lépjek hátrébb a napi operatív vezetéstől?
 • Meddig akarom, tudom én irányítani a cégeimet?
 • Mi legyen a családtagok szerepe a vállalkozásban?
 • Mennyit érnek a cégeim?
 • Hogyan láthatnám át jobban a működésüket?
 • Kinek, hogyan és mikor adjam át?
 • Hogyan és mikor kell erre felkészülni?
 • Mi maradjon családi tulajdonban és irányítás alatt?
 • Mi lesz azután, ha kiszálltam?


Azért különösen fontos ez az időszak, mert a vállalkozás fejlesztésének eddigi, sok éves tapasztalatai csak korlátozottan érvényesek, ráadásul a vállalkozó szempontjából leggyakrabban egy egész élet munkájáról, az eddigi legnagyobb értékről van szó. Az itt hozott döntések legtöbbször véglegesek, esetleges kijavításukra csak kis eséllyel nyílik lehetőség. Egyszóval óriási a kockázat, kevés közvetlen, jól hasznosítható tapasztalat áll rendelkezésre, ráadásul a családi kapcsolatok még összetettebbé teszik a helyzetet.

A családi vállalkozások körében megvalósuló generációváltás egy hosszabb, gyakran több évre kiterjedő folyamat. Ennek része a vállalkozó és a család felkészülése, a vállalkozások előkészítése. Áttekinthető, működőképes struktúrákat kell kialakítani a cégek és a családtagok kapcsolatrendszerében.
Ehhez egy jól kidolgozott munkaterv végrehajtására van szükség, amelynek kiemelkedő része a folyamatos kommunikáció az érintettek között, aminek fontos eleme az elért eredmények precíz írásbeli rögzítése is.

 

Mivel fordulhat a Unio Consult Kft.-hez?

 • változásmenedzsment
 • generációváltás

 

 

Miért érdemes az Unio Consult Kft. szolgáltatásait választania?

A működésből adódó váltási folyamatoknak a megszervezésében, irányításában jelentős segítséget adhat egy felkészült külső tanácsadó, aki rendelkezik a szükséges tudással és tapasztalatokkal. Nem csak az ismeret és a gyakorlat fontos. Sokat segít, ha van olyan szakértő is, aki objektív szemmel figyelve, de nem kívülállóként vesz részt a folyamatban, katalizátorként segíti elő a célok elérését. Tapasztalataik alapján akkor sikeres ez a munka, elégedettek a résztvevők, ha az előd generáció tagja által fontosnak tartott értékek úgy kerülnek átadásra, hogy az utód jövőre vonatkozó elképzeléseit megalapozzák. Ehhez nagyon sok türelem és céltudatos együttműködés szükséges minden érintett részéről. 

 

Ha szeretne kapcsolatba lépni partnerünkkel, és kedvezményesen igénybe venni szolgáltatásait, írja meg röviden, miben kérné a segítségét és kollégáink továbbítják az Ön által megfogalmazottakat.

 

Vissza a Vállalkozói Akadémia főoldalára >>>