« Blog

Még nem hatályos, de máris módosítják az új társadalombiztosítási törvényt

adozona.hu | 2020.06.05
Többek egészségügyi ellátását oldhatja meg, ha elfogadja az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely rendezné a belföldi fogalmát. Ugyanebben az előterjesztésben szerepelnek a munkaviszony minimális járulékalapjával összefüggő kötelezettségek, de – legalábbis a jogalkalmazói várakozásokhoz képest – hiányos az indítvány.

 

Az Országgyűléshez T/10856. számon benyújtott „Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról” szóló törvényjavaslat többek között az új Tbj. szabályait is módosítja. A változtatások sokrétűek és nagy terjedelműek, így azokról két cikkben adunk tájékoztatást. Első írásunkban ismertetjük az új Tbj. több területére – például a belföldi fogalmának kiterjesztésére, a munkaviszonyban a minimális alap utáni fizetési kötelezettségre, a tanulószerződésben foglalkoztatottakra – vonatkozó változtatásokat. Következő cikkünkben összefoglaljuk az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének módosítására benyújtott javaslatokat.

Először a „belföldi” fogalmának kibővítését tekintjük át.

A már elfogadott új Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) belföldi fogalma megegyezik a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) fogalmával. A benyújtott módosítás azonban bővíti a belföldi személy fogalmát, melynek alapja az indokolásban leírtak szerint a következő: „A rendelkezés beiktatására azért van szükség, hogy rendezze a Magyarországon élő, de lakóhelyet bejelenteni nem tudó magyar állampolgárok egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságának helyzetét.”

Forrás: adozona.hu
 
Ha további szakmai tartalmakat olvasna kattinson blogunkra:
 
 


Tekintse meg TB-és bérügyintézői továbbképzésünkkel kapcsolatos további képzéseinket: