Blog - #társadalombiztosítás

Mostantól csak a bírósági út marad, ha fellebbezne egy táppénzt, gyermekgondozási díjat vagy nyugdíjat érintő ügyben. Ez pedig évekig is elhúzódhat.
A társadalombiztosítási ellátások adnak lehetőséget arra, hogy ha valaki, valamilyen okból időlegesen nem tud munkát végezni, akkor a kieső jövedelmet, legalább bizonyos mértékben pótolni lehessen. Éppen ezért az ezeket az ellátásokat kifizető helyeknek, és azok szabályos működésének fontos szerepe van, hiszen tulajdonképpen hatósági feladatokat látnak el.
Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból hatással lesz a nálunk dolgozó brit állampolgárok társadalombiztosítására. Február elseje után két lehetséges forgatókönyv jöhet szóba, attól függően, hogy január 31-ig a britek aláírják a kilépési megállapodást az Európai Unióval vagy sem. Aláírás esetén, 2020 végéig az EU jogát kell alkalmazni a nálunk dolgozó britekre, ennek hiányában viszont az EU-jog alkalmazhatósága azonnali hatállyal megszűnik.
Ha a főállású kisadózó nyugdíjjárulék-alapot képező keresete a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartamát veszik figyelembe szolgálati időként a nyugdíj összegének kiszámítása során. Az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozókat emiatt 2020-ban is kettős veszedelem fenyegeti a nyugdíjuk tekintetében.
A nyugdíjtörvényben módosult a hivatalból lefolytatott nyugdíjbiztosítási hatósági adategyeztetésre vonatkozó határidő, így a nyugdíjhatóság nem ötéves korcsoportok szerinti ötéves szakaszokban folytatja 2020. január 1-jétől az adategyeztetést, hanem minden érintett személynek a rá irányadó nyugdíjkorhatára betöltését megelőzően három évvel küldi ki az adategyeztetésről szóló hivatalos értesítést.
Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg 2020. júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.
Továbbiak megjelenítése folyamatban...