Az 5 legerősebb projektmenedzsment-trend 2023-ban

 

 

Projektmenedzserként a PM-szakmai trendek nyomon követése és megértése nagyon fontos része az ezen a szakterületen történő növekedésnek. A projektek menedzselésének új módjai, az új eszközöknek vagy akár az új csapatkezelési módoknak az elsajátítása segít abban, hogy kiemelten hatékonyak maradhassunk, és további lehetőségek nyíljanak előttünk a szakmai fejlődésre és előrelépésre.

Az új technológiák megjelenésével a gazdaság is folyamatosan változik, és a munkamódszerek is fejlődnek, mindig van mit tanulni vagy kipróbálni. De honnan tudjuk, hogy hová összpontosítsuk időnket és erőfeszítéseinket? Akár „korai alkalmazó” vagy, akár szeretnéd megvárni, amíg valami bebizonyosodik, ez a cikk segít eldönteni, hogy mely módszertanokra és módozatokra összpontosíts, valamint taktikai tippeket is ad a kezdéshez vagy tudásod elmélyítéséhez.

 

A jelenleg zajló technológiai, társadalmi és piaci fejlemények az elkövetkező években is alakítani fogják a projektmenedzsment területét. Ezért olyan fontos, hogy lépést tarts a projektmenedzsment trendekkel, amelyek megváltoztatják a munkavégzést, a csapatok irányítását – ezáltal karrieredet is.

Cikkünk olvasása közben felteheted magadnak a kérdést is: „Hogy néz ki a jövő projektmenedzsere?” Válaszunk: ez rajtad múlik, azon, hogyan tanulsz és fejlődsz! A változás katalizátorává válhatsz szervezetedben, ha olyan újításokért küzdesz, amelyek segítenek csapatodnak, hogy a legjobban megfeleljen az ügyfelek igényeinek, a költségvetésen belül maradjon, és elérje az üzleti célokat.

A folyamatos tanulás, fejlődés alapvetően is fontos része egy kiváló projektmenedzser életének, de érdemes észben tartanod azt is, hogy ha rendelkezel projektmenedzseri képesítéssel, ezeknek a tevékenységeknek egy része akár PDU-k (Project Management Institute), SEU-k (Scrum Alliance) vagy egyéb folyamatos továbbképzések szempontjából is számíthatnak.

 

 

A legfontosabb projektmenedzsment-trendek, amelyekre 2023-ban készülni kell:

 

 

 

 1. Folyamatosan változó digitális eszközök és technológia 

A legújabb és legjobb projektmenedzsment eszközök…
valójában sohasem a legújabbak és a legjobbak.

 

Miért, mi is történik?

A technológia folyamatosan fejlődik, de gyakran, mire egy szoftver vagy új alkalmazás átkerülne a szélesebb gyakorlatba, már valami új kerül a helyére. Mindenképp érdemes figyelembe venned, hogy ha az új eszközök egyike sem működik tökéletesen a projekted, szervezeted vagy ügynökséged számára, akkor a mini kódolású vagy kód nélküli eszközök (low-code / no-code) megjelenésével ma már bárki gyorsan elkészítheti saját eszközeit házon belül.

Egy másik terület, amely egyre nagyobb hangsúlyt kap, az integrációk. A legtöbb szoftver úgy készült, hogy integrálódjon az üzleti technológia más eszközeivel. Például a projektmenedzsment szoftver integrálható az időkövető szoftverrel, az erőforrás-kezelő programmal, sőt a CRM- vagy könyvelési szoftverrel is.

Ez a változás a vállalati munkakörnyezetekben már néhány évvel ezelőtt megkezdődött. Az elmúlt pár évben viszont - a válságok jelentős felerősítő hatására - a távmunka és a hibrid munkavégzés sokkal nagyobb teret nyert, így a szervezeteknek fokozniuk kellett a technológiai eszközök használatát, a projektmenedzsment területén pedig kiemelten (pl. a videokonferenciák széles elterjedés).

A Zion Market Research tanulmánya szerint a globális projektmenedzsment-szoftver-ipar mérete 2021-ben közel 11,96 milliárd dollár volt, és 2030-ra körülbelül 15,08 milliárd dollárra nő. Tehát, ha úgy gondolod, hogy készen is állsz minden PM-technológiai eszközre, tévedsz!

 

Mi lesz ennek a HATÁSA?

A projektek vezetéséhez használt technológia könnyen túlterheltté és költségessé válhat, ami több kockázatot és kiberbiztonsági fenyegetést is jelenthet.

Projektmenedzserként fontos lesz megtanulnod és fejlesztened készségeidet, hogy értékelhesd és rangsorolhasd azokat a technológiákat, melyeknek szerepelnie kell a csapatod működtetése során, valamint kezelned is kell tudni az ehhez kapcsolódó technológiai költségvetést.

A múltban mindössze 2-3 értelmes választás volt csak a projektmenedzsment szoftverek és a portfóliókezelés, valamint az együttműködési, adatelemzési, adatvizualizációs és változáskezelési szoftverek között. Most úgy tűnik, szinte minden nap új eszközök jelennek meg. Az elmúlt egy évben azt láttuk, hogy az  Asana IPO, a  ClickUp, a  Trello vagy a  Wrike népszerűsége (látszólag) egyik napról a másikra nőtt óriásit.

A digitális projektmenedzsereknek és az általuk támogatott projektcsapatoknak továbbra is fejleszteniük kell szoftverértékelési és -bevezetési képességeiket (ezt néha technológiai hányadosnak is nevezik), de nem csak arról van szó, hogy ki tudja a leggyorsabban megvalósítani az X, Y vagy Z technológiát. Azt is meg kell határozni, hogy mikor melyik digitális technológiát kell használni, és hogy egy bizonyos technológiát kell-e egyáltalán használni?

A PM-eszközök mellett az automatizálás, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási technológiák is szilárdan jelen vannak már. Manapság nem tudod megnyitni a LinkedIn-t vagy az Instagramot anélkül, hogy ne láss egy bejegyzést a ChatGPT-ről.

És bár ez lehet a legnépszerűbb technológia már a nagyon is közeli jövőben, nem ez az egyetlen. A technológiai hányadost nincs értelme szigorúan önmagában vizsgálni. Szinte használhatatlan, ha nem kombináljuk egyéb projektmenedzsment kompetenciákkal. Az általad implementált szoftver nem tud folyamatokat fejleszteni és biztosítani, ha a csapatod minden tagja nem használja tudatosan és következetesen – ezért bármennyire is hasznos és hatékonyságnövelő tud lenni az automatizálás, a te szereped továbbra is kritikus lesz a csapatod számára.

 

Mit kell tenned most?

Kezeld a technológiai hányadost a csapatodat formában tartó és mozgató „izomként”, és gyakoroltasd rendszeresen, hogy csúcsformában tartson. Használd fel azt a technológiát, amely a projektcsapatod számára előnyös, a többit pedig hagyd figyelmen kívül!

Egyensúlyozd ki a technológiai hányadost és a projektmenedzsment-készségeidet az alábbiak szerint:

 1. Végezz kutatásokat! Olvasd el a „legjobb” listákat és a felhasználói élményeket az egyes technológiai eszközök, szoftverek funkcionalitásáról, valamint az ajánlásokat, a témával foglalkozó szakértői blogokat és bármit, ami csak a kezedbe kerül, mielőtt bármilyen szoftver mellett elköteleznéd magát.
 2. Lovagold meg az automatizálási hullámot! Állíts be e-mail szűrőket, automatikus emlékeztetőket, nyomon követéseket, elemzési jelentéseket és egyéb feladatokat, amelyekkel időt takaríthatsz meg!
 3. Fejleszd PM-készségeidet! Vegyél részt továbbképzéseken, tanfolyamokon, és olvass PM-könyveket, blogokat és egyéb információs forrásokat, hogy folyamatosan haladj előre a projektmenedzsment kompetenciáid naprakészsége felé! >>> Mi erre leginkább Komplex Projektvezető képzésünket ajánljuk (klikk ide!)
 4. Tarts aktív kapcsolatot, beszélgess más PM-ekkel, akik az általad fontolóra vett eszközöket használják! Kérdezd meg tőlük, mi tetszik nekik a legjobban, mit szeretnének változtatni, vagy mit ismertek volna bárcsak, mielőtt időt és energiát fektettek volna egy eszköz használatába.

 

 

 

 2. Hibrid projektmenedzsment módszertanok 

A „vízeséssel” kezdtük, aztán nagy divat lett az „agilis”.
Jelenleg a szervezetek a hibrid PM-módszereket alkalmazzák legtöbbször.

 

Mi is történik pontosan?

A szervezetek áttértek a projektmenedzsment hibrid modelljére, ami azt jelenti, hogy általában egynél több módszert kell alkalmazni a csapatok, a projektek irányítására. Használhatunk projekttervezési megközelítést a vízesés módszertanból, és kombinálhatjuk azt az agilis módszertanból származó sprintekkel.

A történelmileg vízesés-alapú projektcsapatok napi standupokat, retrospektíveket és egyéb scrum-ceremóniákat tartanak, még akkor is, ha nem használnak teljes scrum-módszert. Ez a koncepció nem teljesen új - 2017 körüli kutatások és cikkek találhatók már a témában – de mára lett vezető gyakorlat.

 

Mi ennek a HATÁSA?

A projektmenedzserek jobban testre tudják szabni projektmenedzsment gyakorlataikat a megrendelői igényeikhez és csapataik szükségleteihez képest. Nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberekre a folyamatok helyett (mint az agilis kiáltványban), és azokból a módszerekből kölcsönöznek módszereket, amelyek a leginkább támogatják az általuk vezetett projekt típusát és az adott szervezet munkakörnyezetét.

Ha PM-ként egy kissé óvatosabb lennél a hibrid projektmenedzsmenttel kapcsolatban, akkor a legfontosabb dolog, amit meg kell jegyezned, hogy egyértelműen kommunikálj az alkalmazott folyamataid működéséről.

Már nem elégséges megoldás az egyes projektek során a megosztott tudás, és hogy a projekttagoknak elég, ha csak a folyamat egyes részeit értik meg. A különböző módszertanokból merítve az eszközöket a csapatnak együtt kell dolgoznia, hogy megalapozott döntéseket hozhasson a normákról, a szerepekről és az egész folyamat működéséről.

 

Mit kell tenned tehát?

Folytasd a tanulást, és fejleszd projektmenedzsment készségeidet! Próbálj ki új módszereket, és rendszeresen kérj visszajelzést csapatodtól! Lehetőséged és egyben felelősséged is a rendszeres tesztelés, az iterációs lépések alkalmazása, a fejlesztés.

 1. Ismerd meg alaposan a hagyományos (vízesés) és az agilis projektmenedzsment módszertanokat, azok előnyeit, tipikus alkalmazási területeit.
 2. Dolgozz együtt a csapatoddal, hogy a legjobb folyamatot hozhasd létre a projekt-szervezetben. Meríthetsz bármely módszertanból, a vízesésből, az agilitásból, a Scrumból, a Kanbanból vagy bármely másikból, amelyet használni szeretnél. Ez segít a folyamatok tökéletes felépítésében, és egyben remek csapatépítő tevékenység is lehet!

 

 

 

 3. Összpontosítunk a Soft Skill készségek fejlesztésére 

Már nem elég a feladatokat egyszerűen kiadni! 

 

Mi történik ezen a területen? 

2023-ban a Project Management Institute (PMI) „A szakma impulzusát” az ún. Power Skills-nek szentelte. Előterjesztésükben azt írják: „A PMI már több éve támogatja a vezetői készségek fontosságát – ezek a soft vagy interperszonális készségek, mint a kommunikáció és a stratégiai gondolkodás." 

A technikai készségek szilárd alapjára épülő teljesítménykészségek lehetővé teszik a projektmenedzserek számára, hogy projektjeiket a szervezeti célokhoz igazítsák, és inspirálják csapataikat az együttműködésre, a problémák megoldására és olyan eredmények elérésére, amelyek értéket képviselnek a szervezet és ügyfelei számára.

Ha még nem ismernéd a terminológiát, a vezetői készségeket az alábbiak szerint határozhatjuk meg.
Az interperszonális készségek magukban foglalják:

 • az együttműködésen alapuló vezetést,
 • a kommunikációt,
 • az innovatív gondolkodásmódot,
 • a célorientációt
 • és az empátiát 

Ha a csapatok rendelkeznek ezekkel a készségekkel, az lehetővé teszi számukra, hogy megőrizzék befolyásukat számos érdekelt féllel szemben – ez a változás kritikus eleme. Ezek a kompetenciák jóval túlmutatnak a jó szociális készségeken, az érzelmi intelligencián és a hatékony kommunikáció képességén. Felölelik a problémamegoldást, a stratégiát és a prioritások körüli konszenzus kialakításának képességét is.  

Érdemes megjegyezni, hogy ez ma már olyan erős PM-irányelv, hogy a szakma frissítette ismert "tehetségháromszögét" is, hogy annak elvei már ezekre a készségekre összpontosítsanak.
A múltban a tehetségháromszög

 • technikai projektmenedzsmentből,
 • vezetésből,
 • valamint stratégiai és üzleti érzékből állt.

Ma a háromszög

 • munkamódszerekből,
 • hatalmi készségekből
 • és üzleti érzékből tevődik össze. 

Ez az evolúció annak köszönhető, hogy a projektmenedzsereknek a változó üzleti környezetben minden korábbinál találékonyabbnak és naprakészebbnek kell lenniük, alkalmazkodva a munkaerőpiaci változásokhoz, a projekttagok jellemző munkahelyi környezetéhez, a velük szemben támasztott követelményekhez - de egyben az ő érdekérvényesítési képességeikhez is.

  

Mi ennek a hosszútávú HATÁSA? 

Azok a szervezetek, amelyek nem tulajdonítanak nagy prioritást a vezetői készségeknek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve az olyan projektek esetében, amelyek nem felelnek meg az üzleti céloknak, amelyeknél nagyobb a hatókör, és többet veszítenek, ha a projekt meghiúsul. 

A legfrissebb kutatások alapján:  

 • A projektek 72%-a teljesítette üzleti céljait, amikor a szervezet a vezetői készségekre összpontosított, míg ez a szám csak 65% volt azoknál a szervezeteknél, amelyek nem. 
 • A projektek 28%-a tapasztalt hatókört olyan szervezetekben, amelyek a vezetői készségekre összpontosítottak. Ez a szám 40% volt azoknál a szervezeteknél, amelyek nem. 
 • A szervezeti költségvetések mindössze 17%-a veszett el a projektek kudarca miatt a vezetői készségekre összpontosító szervezetekben. Ez ahhoz képest, hogy a költségvetés 25%-át veszítették el azokban a szervezetekben, amelyek kevesebb hangsúlyt fektetnek a vezetői készségekre. 
 • A PMI azt is megállapította, hogy a legtöbb szervezet nagyobb hangsúlyt fektet a technikai készségek képzésére, mint a vezetői készségekre. E készségek fontosságának és a projekt sikerére gyakorolt ​​hatásának megértéséhez azt javaslom, hogy az üzleti és PM vezetők gondolják át az idei és az azt követő képzési költségvetést. 

 

Mit kell tenned most?  

Készíts tervet készségeid fejlesztésére:  

 1. Olvasd el Kim Scott „Radikális őszinteség” című könyvét. Ez egy nagyszerű adalék a hatékony kommunikációhoz, és segíthet a kommunikációs és vezetési képességek fejlesztésében. 
 2. Kérj további vezetői lehetőségeket, vagy nézd meg, hogy szervezeted kínál-e vezetői képzést. Ha kisebb szervezetnél dolgozol, kereshetsz helyi tanfolyamot is. Bónuszként, ha szervezetén kívüli emberekkel veszel részt tanfolyamon, akkor hálózatépítési lehetőségként, új lehetőségeket nyithat meg. 
 3. Olvass tanulmányokat a csapatmotiváció technikáiról, és járj az ilyen kompetenciákat fejlesztő képzésekre >>> mi ezt javasoljuk (klikk ide!).

 

 

 

 4. A távoli munkavégzés és a szerződéses munkák fokozódó szerepe 

Egyre többen dolgoznak Home Office-ban...
és egyben küzdenek a hivatalba való visszatérésért is. 

 

Mi ez a tendencia? 

A „covid utáni” korszakban azt láttuk, hogy egyre többen igyekeznek otthonról (vagy távolról) dolgozni, mivel látták, milyen előnyökkel jár ez a típusú munkavégzés.  

2023 első negyedévében számos elbocsátást tapasztaltunk a technológiai iparágban, beleértve az olyan óriáscégeket, mint a Google, a Salesforce, a Twilio, a Microsoft, a Meta és még sokan mások. 

Ez azt eredményezte, hogy többen keresnek rugalmas munkát, szemben a teljes munkaidős, irodai pozíciókkal. Egy 2023. februárjában megjelent Vox-cikk ezt a tendenciát vizsgálta, és azt, hogy miért tolja jelenleg sok technológus karrierjét a szabadúszó vagy a szerződéses munka irányába. Mivel a dolgok már évek óta ebbe az irányba mutatnak, a projektmenedzsereknek már első kézből kell ismerniük azt, hogy a munkaadók hogyan veszik igénybe a szabadúszókat vagy vállalkozókat a projektcsapatok és részlegek hiányosságainak pótlására. 

Még azoknál a cégeknél is, amelyek nem vesznek igénybe vállalkozókat, továbbra is számos alkalmazottat látunk, akik távmunkát és közös munkavégzést kérnek. Ez a tendencia ránk, mint projektmenedzserekre is vonatkozik. Egy FastCompany cikkben, amely a szabadúszók számára 2023-ban és azután leginkább keresett készségekről számol be, a digitális projektmenedzsment a 4. helyen szerepel az adminisztráció és ügyfélszolgálat terén a 10 legjobb készség között. 

 

Mi a HATÁSA? 

A többi projektmenedzsment trendnél a szerződéses munkavállalók alkalmazása közvetlen és azonnali hatással van a projektmenedzser munkájára.  

Mi, PM-ek gyakran kisebb létszámú, főállású csapattaggal találkozunk, akiket a szabadúszók elosztott és változó hálózata támogat. 

A PM-ek számára a távoli projektmenedzsment egy teljesen új kihívást jelent az idő, az emberek és a feladatkezelés terén. Folyamatosan igyekszünk választ adni arra a kérdésre, hogyan fogunk zökkenőmentesen működni, ha csapataink helyeken dolgoznak, és gyakran több projekt mellett is elkötelezettek.  

 

Mit tehetsz te, hogy ezt előnyödre fordítsd? 

Úgy tűnik, ez az egyik olyan projektmenedzsment-trend, amely a belátható jövőben is megmarad. Hozzá kell szoknod a távoli csapatok irányításának furcsaságaihoz. 

Amit tehetsz: 

 1. Légy tisztában a távoli csapatokra jellemző kockázatokkal, például a kiégéssel és az elszigeteltséggel, és dolgozz ki stratégiákat e kockázatok minimalizálására. Hasonlóképpen, dolgozz ki stratégiákat az elosztott csapat motiválására és inspirálására. 
 2. Olvasd a legfrissebb szakirodalmat, és végezz el képzéseket, melyek ezeket a kompetenciáidat erősítik >>> mi ezt javasoljuk (klikk ide!) 
 3. Frissítsd a megbeszéléseket! A kevesebb személyes találkozás révén elengedhetetlen, hogy csapatodnak egy sikeres projekthez világos követelményeket és extra egyértelmű elvárásokat állíts fel. 
 4. A munkafolyamatok automatizálásával és az üzleti folyamatkezelésre összpontosító eszközök használatával struktúrát adhatsz a csapatnak. 

 

 

 

 5. Lézer-fókuszálás az adatokra 

Nem lehetsz többé „nem a számok embere”!

 

 

Mi ennek az oka? 

Ma olyan világban élünk, ahol minden eddiginél több adat áll rendelkezésünkre. Projektmenedzserként könnyen előállíthatunk adatokat az idővonalról, a költségvetésekről és arról, hogy a becslésünk mennyire volt pontos. De ettől a rengeteg információtól a vállalatok azt várják, hogy használhatóak legyenek. A vevői igények megértésétől a kockázatok részletezéséig az adatok pontos betekintést nyújtó elemzése szinte minden fejlesztési projekt kulcstevékenysége.  

Fontos észben tartani, hogy nagyon jelentős az a kontextus, amelyben az adatokat nézzük! Nem elég csak áttekinteni a számokat. Meg kell értened (neked és stakeholdereknek is) a történetet, amelyet az adatok mesélnek. Bár papíron egy projekt tökéletesnek tűnhet, számos probléma merülhetett fel a projektcsapatban a megvalósítás során. 

Ezzel szemben egy összetett projekt, amely esetében papíron zavaros a költségvetés és esetleg időtúllépéssel terhelt, nagy nyereséget jelenthet egy szervezet számára. Lehetséges, hogy a csapat új projektmenedzsment folyamatokat tesztelt, vagy új teljesítménnyel kísérletezett. A projekt tanulságai hatalmas működési hatékonyságot eredményezhetnek, vagy a szervezetet új szolgáltatási irányok felé tolhatják. 

 

Mi ennek a HATÁSA? 

A nehéz gazdasági körülmények között a jövedelmezőségre és a szervezeti hatékonyságra nagy hangsúlyt fektetünk, ezért nekünk, projektvezetőknek okosabbnak kell lennünk a projektadatok létrehozásában, az adatok becslésében, valamint projektjeink tervezésében és előrejelzésében. Természetesen az algoritmusok segíthetnek egyes adatok (különösen a nagy adatok) elemzésében, de az adatok növekvő elérhetősége és jelentősége azt jelenti, hogy a projektmenedzsereknek időről időre adatelemző szerepkörbe kell lépniük.  

Ez azt jelenti, hogy projekteket és kezdeményezéseket kell stratégiailag felállítani a megfelelő típusú adatok gyűjtésének tervével, ez azt is magába foglalja, hogy segítünk a csapatoknak és a belső érdekelt feleknek abban, hogy az összegyűjtött adatokból üzleti betekintést nyerjenek és közös értelmezést kapjanak. 

Több adatunk van, mint valaha, ezért ügyesen kell értelmeznünk az információkat. Elemzőkké kell válnunk, akik szilárd, világos betekintést nyernek ki és közölnek az adatokból. Aranyat ér az a PM, aki képes az adatelemzésre fordítani az emberi erőt. 

 

Mit tehetsz ebben a helyzetben? 

Tanuld meg szeretni az adatokat, és találd meg a szükséges eszközöket!  

Fejleszd magad abban, hogy: 

 1. Mi módon tudod az adatelemzést beépíteni a folyamatba. 
 2. Légy naprakész az adatok megjelenítéséhez és jelentéskészítéséhez szükséges új eszközökkel kapcsolatban, például a Google Data Studio, a Power BI és a Tableau
 3. Légy profi az adatok felhasználásában (és kiválasztásában), amely hatékonyan mutatja be a kockázatokat, az előrehaladást, a mérföldköveket és az eredményeket az érdekelt felek számára. 

 

 ******************************************

 

Neked mi a véleményed ezekről a projektmenedzsment trendekről? Mondd el nekünk!  

Látod ezeknek a projektmenedzsment-trendeknek a hatásait saját munkádban?
Te milyen eszközöket vagy módszereket használsz, amelyek segítenek a változások kezelésében és a szemlélet megváltoztatásában csapatodban? 

 

Kérjük oszd meg velünk gondolataid, tapasztalataid - vagy csak küldj be egy smiley-t, ha hasznosnak találtad összefoglalónkat! Köszönjük!