« Blog

Új év, új fejlesztési ciklus

Januárral nem csak egy új év, hanem egy új fejlesztési ciklus is kezdetét vette. Pontosan mit is jelent ez, és mire számíthatunk 2021-től a pályázatok világában? Cikkünkben igyekszünk megválaszolni ezeket a kérdéseket.

2014-2020

Az előző ciklusban 12 ezer milliárd euró volt elérhető gazdaságfejlesztésre. Pörögtek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatai, mindemellett a Versenyképes Közép-magyarországi Régió Operatív Program felhívásai is. Az Uniós források mellett sok pályázat hazai költségvetésből került meghirdetésre. Ezek a vállalkozásoknak szánt pályázatok főleg eszközbeszerzést, technológiafejlesztést, innovációt és kutatás-fejlesztést támogattak.

Ez az „időszak” nem zárult le még teljesen, jó pár pályázat még ennek a ciklusnak a hozadéka.

 A PMKKV Komplex című kiírás Pest megye kedvezményezett járásaiban tevékenykedő vállalkozásokat segítő eszközbeszerzésben, telephelyfejlesztésben, akár 70%-os támogatással.

A GINOP-1.2.9-20-as kódszámú felhívás a hátrányos helyzetű településeken levő vállalkozásokat támogatja. A pályázatban két településlista került meghatározásra. Támogatás igényelhető új eszközök, gépek beszerzésére, ingatlanberuházásra, információs technológiafejlesztésre – magas intenzitással.

Kifejezetten a divat- és dizájnipar támogatására hirdettek meg egy pályázatot – de vigyázzunk, nem csak varrodák, divat cégek indulhatnak rajta! Ugyanúgy pályázhat ékszerkészítő, ruha gyártók, lábbeli gyártók, bútor gyártók is. Kezdetben csak vidéki vállalkozásoknak volt elérhető a program, 2020 végén azonban a Közép-magyarországi régió vállalkozásainak is meghirdetésre került, így országosan pályázható kiírásról beszélünk.

Várhatóan 2021 februárjában válik benyújthatóvá a vidéki élelmiszeripari középvállalkozásokat segítő pályázat. Ebben is lehetőség van új eszközök, gépek beszerzésére, ingatlan beruházásra, valamint tanácsadói és képzési szolgáltatások igénybevételére.

2021-2027

Ismét nagy mennyiségű forrás fog a vállalkozások rendelkezésére állni. A rendszer picit átalakul, de cégünk célja, hogy segítse a cégeket ezen változások megértésében.

2020 év végén már két VINOP felhívás is társadalmi egyeztetés alá került, és a napokban várhatóak további kiírások is, így érdemes figyelemmel kísérni a történéseket. Ezen ciklusnak az egyik legfontosabb vállalkozásoknak szóló programja kétségkívül a VINOP lesz, amely a GINOP utódjának mondható. A különbség annyi, hogy amíg a GINOP-ban kizárólag vidéki vállalkozások indulhattak, a VINOP már kibővítette a pályázói kört Pest megyei cégekkel is (de budapestiekkel nem).

KKV fejlesztések támogatása

A VINOP-1.2.1-21-es kódszámú felhívás célja a KKV-k fejlesztéseinek támogatása. Várhatóan tavasztól indul meg a beadás, és 4 szakaszban lehet majd benyújtani a kérelmeket. Olyan mikro-, és kisvállalkozások, valamint egyéni cégek pályázhatnak, amelyek rendelkeznek legalább 1 teljes lezárt üzleti évvel, valamint éves statisztikai létszámuk minimum 3 fő volt.  Támogatás igényelhető technológiafejlesztésre, tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevételére, üzleti felhőszolgáltatás igénybevételére, valamint megújuló energiaforrások használatára is. Elszámolhatóak az eszközbeszerzés költségek, az infrastrukturális beruházások ára, valamint a szolgáltatásokhoz kapcsolódó költségek is.

A nyújtott támogatás eredetileg vissza térítendő támogatásnak minősül, azonban bizonyos kritériumok teljesítésével részben, vagy egészben vissza nem térítendővé válhat. Minimum 10 millió, maximum 629,3 millió forint igényelhető. A támogatási intenzitás vállalkozás formánként és régióként eltérő, de akár 70% is lehet. Sajnálatos módon ezen a felhíváson budapesti székhelyű cégek nem indulhatnak.

Vállalati innovációs tevékenységek ösztönzése

A VINOP-2.1.2-21-es kódszámú felhívás célja az innovációs és kutatás-fejlesztési projektek ösztönzése. Ahogy azt már az innovációs pályázatoktól megszokhattuk, ahhoz, hogy pályázhassunk, szükség van egy előminősítésre az NKFIH által, amely leghamarabb tervezetten februárban adható be.

Minden olyan mikro-, kis- és középvállalkozás, valamint nagyvállalat pályázhat, amely rendelkezik legalább 2 teljes lezárt üzleti évvel, és minimum 3 fős statisztikai létszámmal. Ezen felül költségvetési szervek, azok intézményei is pályázhatnak – konzorciumi formában is benyújthatóak a kérelmek.

Támogatható tevékenységek közé tartozik az eszközbeszerzés, információs technológiafejlesztés, ingatlan beruházás, elszámolható költség pedig a bérköltség, eszközök beszerzésének költsége, valamint a szakmai tevékenységhez kötődő költségek.

Szintén csak Budapesten kívüli vállalkozások pályázhatnak. A támogatás összege kategóriánként eltérő, 50 és 1000 millió Ft között mozog. A támogatási intenzitás is kategória függő, de akár 80% is lehet, deminimis támogatás esetén pedig 100%.

 

Hogyha szeretne még többet megtudni ezekről a pályázatokról, akkor regisztráljon partnerünk ingyenes évindító Online konferenciájára, ide kattintva! Részletesen bemutatják a felhívásokat, és igyekeznek minden kérdésükre választ adni!

Ha privát konzultációt igényelne – akár személyesen, akár online -, azt  ezen űrlap kitöltésével teheti meg!

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker 

 

 

 

Amennyiben érdeklik vállalkozása fejlesztésének azonnali lehetőségei, tekintse meg Vállalkozói Akadémiánk jelenleg is elérhető képzési és vezetői programjait!