« Blog

Munkavállalók képzése

Az új ciklus egyik kedvelt operatív programjának, a GINOP Plusznak megjelentek már az első felhívásai. Az egyik ilyen, amely társadalmi egyeztetés alá került az a vállalkozások munkaerőforrásának képzését, fejlődését támogatja.

Amit a pályázatról tudni érdemes

A felhívásra mikro-, kis- és középvállalatok pályázhatnak abban az esetben, ha rendelkeznek legalább 1 teljes lezárt üzleti évvel. Továbbá a nagyvállalatok is részt vehetnek rajta, esetükben pedig 2 teljes lezárt üzleti év az elvárás. Mivel GINOP Plusz, ezért a Pest megyei, valamint a vidéki vállalkozások támogatási kérelmeit bírálják el.

A pályázatok benyújthatóak önálló, valamint együttes kérelemként. Előbbi esetében a pályázó kizárólag saját munkavállalói számára valósít meg egy vagy több, belső vagy vásárolt szolgáltatásként megvalósuló „külső” képzést, utóbbinál pedig beszállítói integrátor pályázhat. Az együttes kérelem a beszállítói integrátor saját munkavállalóinak és a beszállító(k) munkavállalóinak közös képzését tartalmazza. Az ilyen kérelemben foglalt képzések is lehetnek belső, vagy vásárolt szolgáltatásként megvalósuló külső képzések.

Munkavállalók képzése

Pontosan milyen képzések számolhatóak el? A felhívás ezt négy pontban különbözteti meg:

Szakmai ismeretre irányuló képzések: olyan képzések, amely szakmai képzés vagy részszakmára felkészítő szakmai oktatás, vagy valamely foglalkozás, munkakör, vagy munkatevékenység magasabb szintű végzéséhez szükséges kompetencia megszerzésére, fejlesztésére irányul. Ilyen lehet például a létesítmény energetikus, a raktárvezető, gyártósori eszközök összeszerelési, vagy targoncavezetői képzés.

Soft skill képzés: a munkaerő-piacon széleskörűen alkalmazható kompetenciák megszerzésére, vagy fejlesztésére irányuló képzés. Ez szakmától, ágazattól független. Például kommunikációs képzések, vezetői készségek fejlesztését célzó tanfolyamok, vagy projekt alapú csapatmunka képzés.

Információs és kommunikációs (IKT) technológiákra irányuló képzés: olyan képzés, amely digitális technológia használatához vagy alkalmazásához szükséges kompetencia megszerzésére, fejlesztésére irányul. Többek között ide sorolhatóak az irodai szoftverek elsajátítására való képzések, CNC programozási ismeretek, vagy java programozói ismeretek megszerzésére irányuló képzések.

Nyelvi képzések: a nyelvtudás és nyelvvizsga megszerzéséhez szükséges kompetenciák elsajátítása, nyelvi képzéseken, tanfolyamokon keresztül.

Fontos kitétel, hogy mikro-, kis – és középvállalatok esetében legalább 3 fő, nagyvállalatok esetében legalább 8 fő képzése szükséges a támogatás megigénylésére.

 

A támogatás

Az elszámolható költségek közé tartozik magának a képzésnek a költsége, valamint a képzésen való részvétel miatt kieső munkaidőre jutó bruttó bér – tehát, a támogatás összege képzési költségből, valamint bértámogatásból áll. Utóbbi igénylése opcionális!

Az egy főre jutó maximálisan elszámolható képzési költség 200 000 Ft, ami bizonyos szempontok teljesülése esetén (hátrányos helyzet, Szabad Vállalkozási Zóna, kiemelt ágazat, IKT képzések) 300 000 forintra is felemelhető.

A támogatás összege nagyvállalatok esetén maximum 100 millió Ft, mikro-, kis és középvállalkozások esetén maximum 50 millió Ft.

A támogatás mértéke nagyvállalatoknál 50%, mikro- és kisvállalkozásoknál 70%, középvállalkozások esetében pedig 60%.

Jelenleg a felhívás társadalmi egyeztetés alatt áll, várhatóan a támogatási kérelmek 2021. szeptember 15-től válnak benyújthatóvá.

 

Ha felkeltettük érdeklődését, töltse ki Partnerünk adatlapját ide kattintva, és kollégáik felkeresik Önt egy ingyenes konzultációs lehetőséggel!

 

Goodwill Consulting Kft. – Információból fejlesztés, a fejlesztésből siker 

 

 

 

Amennyiben érdeklik vállalkozása fejlesztésének támogatott lehetőségei, tekintse meg Pályázatból finanszírozható képzéseink listáját!

 

    Vállalkozói Akadémiánk keretén belül elérhető képzéseinket és vezetőképző programjainkat itt találja!