Blog - #vállalkozás

Ismerje meg az MFB Krízis Hitel nyújtotta lehetőségeket! A konstrukció vállalkozása segítségére lehet, amennyiben a járványhelyzet okozta károk enyhítésére még nem talált megfelelő módot.
A munkaidő-nyilvántartás a munkáltató alapvető kötelezettsége, mellyel összefüggésben számos gyakorlati kérdés felvetődik. A törvény ugyanis a munkaidő-nyilvántartás vonatkozásában általánosan fogalmaz, annak konkrét megvalósítási módja a felügyeleti szerv, illetve a bíróság gyakorlatából derül ki. Ezen kérdések szempontjából jelentősége van a Kúria legutóbbi döntésének (BH 2020.2.52.), melynek részleteit az alábbiakban ismertetjük.
A jelenleg is fennálló veszélyhelyzet sok formában befolyásolhatja a szerződések teljesítését, azonban cikkünkben szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a helyzetekre is, amelyek felmerülhetnek „normális” körülmények között, és befolyásolhatják a megkötött szerződések határidőben való teljesítését.
Az alvállalkozók szerepe a közbeszerzésben közel sem olyan szabályozott, mint az ajánlattevőké, így kevesebb lehetőség is áll rendelkezésükre biztosítani a pozíciójukat a nyertes ajánlattevővel szemben. A cikkben bemutatjuk, hogy a Kbt. miként szabályozza az ajánlattevő által bevont szervezetek helyzetét, és a bevonás elmaradásának jogi korlátait.
Megjelent két olyan kivételes pályázati lehetőség , amellyel a vállalkozások számtalan területen hajthatnak végre fejlesztéseket. A benyújtási időszak 2020. május 29-től indul! A támogatás célja, hogy a járvány okozta gazdasági károkat enyhítse, segítse a vállalkozásokat a működésük fenntartásában, ezáltal is támogatva a munkavállalói létszám megtartását, esetleges bővítését.
2020 márciusában 529 cégalapítás került közzétételre az építőiparban, ami 9 százalékkal még a 2019-es havi átlagot is meghaladja.
Várható személyijövedelemadó-bevallási és fizetési határidő meghosszabbítása? Nem. A törvényben foglalt személyijövedelemadó-bevallási és -fizetési határidő 2020. május 20. napja. Ugyanakkor a NAV honlapját érdemes figyelni a rendkívüli helyzetre tekintettel.
A koronavírus sok egyéni és társas vállalkozást hozott nehéz helyzetbe, hiszen igen komoly bevételkiesésekkel és költségtöbbletekkel kell szembenézniük. Néhány ágazat a 47/2020. (III. 18.) kormányrendelettel, illetve a 61/2020. (III. 23.) kormányrendelettel ugyan adó és járulékmérséklést kapott, azonban a likviditási gondok nem csupán a kiemelt ágazatokat érintik. Érdemes tehát összefoglalni azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek adó/adóelőleg fizetési kötelezettség esetén segítséget jelenthetnek.
Ha a főállású kisadózó nyugdíjjárulék-alapot képező keresete a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartamát veszik figyelembe szolgálati időként a nyugdíj összegének kiszámítása során. Az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozókat emiatt 2020-ban is kettős veszedelem fenyegeti a nyugdíjuk tekintetében.
Egy társaság cégbejegyzésének lebonyolítása az esetek többségében nem bonyolult feladat. Az úgynevezett egyszerűsített cégeljárás keretében, a törvény szerinti mintaszerződések alkalmazása esetén a cégbíróság bejegyzési eljárásának határideje egy munkanap. Mindent el lehet intézni az ügyvéd, közjegyző elektronikus aláírásával, internetes úton, már nem a postán kell az illetéket, csekket befizetni. Azonban a látszat kissé csalóka. A cég alapítását megelőzően ugyanis olyan döntéseket kell hozni, amelyek hosszú távú kihatással lehetnek a működésre, így célszerű azokat jól átgondolni. Másrészről pedig azt sem lehet mondani, hogy a cégbírósági bejegyzéssel befejeződne a cégalapítás folyamata – írja az RSM blogja.
Továbbiak megjelenítése folyamatban...